MENI
30.12.2019

Održana 3. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 3. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđeno je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini predlagača Vijeća ministara BiH.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala prinicipe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Bosne i Hercegovine predlagača Vijeća ministara BiH. Komisija je podržala i principe ovog Prijedloga zakona.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državlјana Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Zlatan Begić.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini predlagača Vijeća ministara BiH.

Od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Ustavnopravna komisija zatražila je da za 30 dana produži rok za dostavljanje mišljenja Komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Od Ministarstva pravde BiH Komisija je zatražila da se očituje o primjedbama koje je na ovaj Prijedlog zakona uputilo Ministarstvo pravde Republike Srpske.

Od Kolegija Predstavničkog doma Ustavnopravna komisija također je zatražila produženje roka za dostavljanje mišljenja o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija. Od Vijeća ministara BiH zatraženo je da dostavi mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Radi odsustva predlagača zakona, Ustavnopravna komisija odgodila je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, o Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Usvojeni su izvještaji o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i za 2018. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

Usvojen je i Poseban izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u Bosni i Hercegovini Institucije ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Komisija je usvojila i Izvještaj o provođenju Općih izbora 2018. i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac CIK BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak da se od Vijeća ministara BiH zatraži informacija u vezi sa troškovima iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine u proteklih pet godina kad je riječ o isplaćenim naknadama za advokatske usluge u sporovima protiv BiH, o troškovima po osnovu isplaćenih naknada za lica koja su boravila u pritvoru, a koja su pravosnažno oslobođena ili je protiv njih obustavljen postupak, kao i o troškovima po osnovu isplaćenih naknada u vezi sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ustavnopravna komisija k znanju je primila Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

K znanju je primljen i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Radi odsustva podnosilaca inicijative, Komisija je odgodila izjašnjavanje o tri inicijative poslanika Damira Arnauta, dvije inicijative poslanice Edite Đapo, o inicijativi poslanice Mirjane Marinković Lepić, kao i o zajedničkoj inicijativi poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković Lepić.

Komisija je usvojila i Orijentacioni radni plan Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2020. godinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću