MENI
27.6.2019

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana svečanost otvaranja EU Twinning projekta

U Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je održana svečanost otvaranja Twinning projekta Evropske unije (EU) pod nazivom „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija“.

Projekat u vrijednosti 2,3 miliona eura, koji će u naredne dvije godine obuhvatiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Skupštinu Brčko Distrikta, kao i  skupštine kantona, provest će konzorcijum kojeg će činiti Narodna skupština Mađarske, Parlament Austrije i Hrvatski sabor.

U obraćanju prisutnima, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izrazio je dobrodošlicu i zahvalnost predstavnicima EU, te posebno prijateljima i partnerima iz Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Sabora Republike Hrvatske.

Ističući ključnu ulogu zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine u realizaciji prioriteta i zadaća koje su pred našu zemlju postavljeni u nedavno objavljenom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU, predsjedavajući Izetbegović poručio je da će se Parlamentarna skupština BiH u narednom periodu snažno fokusirati na dvije vrste zadataka – osiguravanje djelotvorne prakse i pravila za usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i uspostavljanje snažnog političkog nadzora nad cjelokupnim procesom evropskih integracija BiH.

Naglašavajući značaj provođenja ovog Twinning projekta, Izetbegović je rekao da će iskustva zakonodavnih institucija Mađarske, Austrije i Hrvatske biti dragocjena za sve parlamente u BiH, a posebno za Parlamentarnu skupštinu BiH kao najvišu zakonodavnu instituciju naše države.

Prisutnima su se tokom svečanosti obratili i zamjenik predsjednika Narodne skupštine Mađarske Istvan Jakab, predsjednik stalne Potkomisije za evropske poslove Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Reinhold Lopatka, predsjednik Komisije za evropske poslove Saveznog vijeća Parlamenta Austrije Christian Buchmann i predsjednik Komisije za evropske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević, koji su naglasili da će te zemlje nastaviti da snažno podržavaju Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU, kao i da će timovi stručnjaka ovih zemalja u okviru Twinning projekta parlamentima BiH prenijeti iskustva i standarde u izvršavanju poslova u vezi sa procesom evropskih integracija.

Šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH Nicolas Bizel rekao je da su odnosi BiH i EU ušli u intenzivniju fazu, te naglasio značaj Twinning projekta u uspostavljanju bliskih odnosa i kontakata između parlamenata BiH i parlamenata država članica EU.

Prisutnima su se obratili i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, koji su naglasili značaj učešća entitetskih parlamenata u ovom Twinning projektu.

Osim konzorcijuma parlamenata Mađarske, Austrije i Hrvatske, u provođenju Twinning projekta učestvovat će i predstavnici parlamenata Belgije, Češke Republike, Francuske, Portugala i Slovačke, kao i više od 60 eksperata iz država članica EU.

Ovo je treći Twinning projekat kojeg EU provodi u parlamentima BiH. Prethodni projekti rezultirali su potpisivanjem Mehanizma saradnje parlamenata BiH u poslovima evropskih integracija i formiranjem posebnih EU jedinica u sekretarijatima parlamenata sa zadatkom nastavka komunikacije i saradnje sa institucijama EU, kao i nastavkom implementacije EU projekata u parlamentima BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću