MENI
25.6.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Nebojša Radmanović primili ministricu vanjskih poslova Norveške

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma (PSBiH) Nebojša Radmanović primili su danas ministricu vanjskih poslova Norveške Ine Marie Eriksen Soreide.

Ističući da su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri i prijateljski, Špirić i Radmanović izrazili su zahvalnost Norveškoj kao državi koja predstavlja najvećeg pojedinačnog donatora za BiH. Norveška se, kako su rekli domaćini, posebno istakla u podršci reformi pravosuđa i javne uprave, reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora, kao i u pomoći saniranju posljedica velike poplave u 2014. godini, što su svi građani BiH najtoplije pozdravili.

Zajednički je istaknuta potreba da se poveća obim investiranja Norveške u privredu BiH, o čemu će se, kako je najavljeno, razgovarati na predstojećim poslovnim forumima, koji će biti organizovani i u Norveškoj i u BiH.

Naglašavajući da je BiH snažan partner i prijatelj njenoj zemlji, ministrica Eriksen Soreide najavila je nastavak angažmana i podrške Norveške Bosni i Hercegovini i zemljama regije. Norveška će, kako je najavila ministrica vanjskih poslova te zemlje, podržati otvaranje malih biznisa i novih radnih mjesta, poslovne inkubatore i regionalne programe stručnog osposobljavanja. Kako je rečeno tokom sastanka, Vlada Norveške nastavit će i sa snažnom podrškom programima deminiranja, u čemu očekuju intenzivnu saradnju sa svim institucijama vlasti u BiH.

Ministrica vanjskih poslova Norveške interesovala se za proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH, kao i za regionalnu saradnju, posebno na nivou parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

Upozoravajući na činjenicu da još uvijek nije formirana izvršna vlast na nivou BiH,  Špirić i Radmanović istakli su da ta činjenica koči evropski put BiH, te upozorili na neophodnost uspostavljanja stalnog i direktnog dijaloga domaćih zvaničnika o svim otvorenim pitanjima. 

Ocjenjujući saradnju BiH sa zemljama regiona dobrom, Špirić i Radmanović naglasili su da regionalna saradnja na nivou parlamenata može značajno pomoći u rješavanju otvorenih pitanja između zemalja zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću