MENI
21.6.2019

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović primio delegaciju parlamentaraca i pravnih eksperata iz Njemačke

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas višečlanu delegaciju parlamentaraca iz Bundestaga i pravnih eksperata, njemačkog Ustavnog suda kao i drugih državnih institucija Njemačke, koji u Bosni i Hercegovini borave u studijskoj posjeti koju je organizirala Fondacija Konrad Adenauer.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a gosti su pokazali poseban interes za proces okončanja uspostave organa vlasti u Bosni i Hercegovini kao i naporima za ostvarenje vladavine prava i izmjenu izbornog zakonodavstva na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Izetbegović je tokom razgovora istaknuo da Bosna i Hercegovina ima sve uvjete da bude vrlo prosperitetna zemlja ukoliko se u njoj budu poštivale temeljne društvene i civilizacijske vrijednosti, poput rada u zajedničkom interesu svih građana vlastite domovine, ali i poštivanja Ustava i zakona i presuda za ratne zločine i, posebno, izbjegavanja glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca.

Dosta pažnje tokom razgovora posvećeno je procesu odlaska građana Bosne i Hercegovine u razvijene zemlje među kojima je Njemačka tradicionalno posebno atraktivna destinacija. Odgovarajući na pitanje šta se radi da se ublaži taj problem, gospodin Izetbegović je rekao da je posrijedi proces koji je teško zaustaviti, ali ga je moguće znatno usporiti. To će se, kako je dodao, morati sistematski činiti stvaranjem pozitivne atmosfere koja će biti rezultat vladavine prava i podizanja životnog standarda te pokretanjem javnih infrastrukturnih radova za koje su već stvorene sve pretpostavke, a koji će rezultirati time da građani BiH ostaju ovdje, te da se i dio onih koji su otišli vrati u BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću