MENI
29.5.2019

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i dr. Nikola Špirić, te delegat Bariša Čolak primili delegaciju ODIHR-a

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i dr. Nikola Špirić, te delegat i zamjenk predsjedavajuće Kluba hrvatskog naroda Bariša Čolak, primili su danas delegaciju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja djeluje pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Osnovni cilj posjete predstavnika ODIHR-a je, kako je tokom razgovora istaknuto, sagledavanje aktuelnog stanja u svijetlu preporuka koje je ovo tijelo u okviru svoga izvještaja uputilo nakon Općih izbora 2018. godine, kao i razgovor o budućem djelovanju posebnog ad-hoc radnog tijela koje bi Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo predložiti zakonske izmjene kojima bi se definitivno uredio izborni proces u Bosni i Hercegovini, te uskladio sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima te presudama međunarodnih i domaćih sudova.

U razgovorima je istaknuto da je puna i skora uspostava izvršne i zakonodavne vlasti na temelju prošlih izbora preduslov za svaki novi temeljiti rad na izmjenama izbornog zakonodavstva. Neposredno po uspostavi novih organa i radnih tijela, kako je rečeno, potrebno je oformiti interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva u čiji sastav bi ušli predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara, Centralne izborne komisije te eventualno i drugi eksperti koji mogu doprinijeti pronalasku konačnih rješenja. Više puta tokom sastanka naglašeno je da bi rad buduće radne grupe trebao biti intenzivan i efikasan kako bi se izbjegla mogućnost da se nova rješenja traže i donose u izbornoj godini.

Predstavnici ODIHR-a danas su izrazili raspoloženje da pruže sveobuhvatnu podršku djelovanju buduće radne grupe. Predložili su i da, ukoliko za to postoji raspoloženje, osiguraju konsultantsko učešće određenog broja eksperata iz oblasti ljudskih prava, izbornih sistema te iz savjetodavnih tijela poput Venecijanske komisije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću