MENI
16.5.2019

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto održala predavanje studentima Sveučilišta u Mostaru

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto primila je danas studente treće godine Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i održala im predavanje o strukturi i funkcionisanju Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

U svom predavanju predsjedavajuća Krišto govorila je o zakonodavnoj proceduri u oba doma PSBiH, o posebnim zakonodavnim procedurama, kao i o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u najvišoj zakonodavnoj instituciji u BiH.

Predsjedavajuća Krišto osvrnula se i na potrebu promjene Ustava BiH i izbornog sistema s ciljem obezbjeđivanja jednakopravne ustavne i izborne pozicije sva tri konstitutivna naroda, kao i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama vlasti.

Gospođa Krišto govorila je i o aktuelnom trenutku funkcionisanja PSBiH, naglasivši da trenutno nisu ispunjeni poslovnički uslovi za održavanje sjednica i provođenje zakonodavnog postupka u PSBiH.

Odgovarajući na pitanja studenata, predsjedavajuća Krišto ocijenila je da neriješena krupna politička pitanja usporavaju provođenje ekonomskih reformi i evropski put naše zemlje. S tim u vezi, predsjedavajuća Krišto pozvala je mlade i akademski obrazovane ljude da se aktivnije uključe u društveni život kako bi mladi i obrazovani ljudi gradili budućnost BiH.

Predavanje studentima Sveučilišta u Mostaru održali su i članovi Centralne izborne komisije Vlado Rogić i dr. Ahmet Šantić, koji su govorili o zakonskom konceptu i funkcionisanju izbornog sistema u BiH.

Nakon predavanja, studenti su obišli zgradu i glavne sale PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću