MENI
25.4.2019

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na 100. Rose – Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvuju u radu jubilarnog 100. Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), koji je danas počeo s radom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Učesnicima jubilarnog 100. Rose – Roth seminara u uvodnom dijelu obratila se predsjedavajuća PSNATO-a Madeleine Moon, koja je u svom izlaganju naglasila značaj partnerstva i saradnje parlamenata i parlamentarnih tijela u vremenu u kom se svaka zemlja u svijetu, uključujući i države članice NATO-a i partnerske države, suočava sa brojnim sigurnosnim izazovima.

Ističući da dijalog, saradnja, jačanje međusobnog povjerenja, te izgradnja potrebnih demokratskih kapaciteta parlamenata nemaju alternativu, predsjedavajuća Moon kazala je da, u godini u kojoj se obilježava 70. godina od postojanja NATO-a, 100. Rose - Roth seminar nema samo puku simboliku, već je, kako je rekla, riječ o obliku saradnje, susreta i dijaloga zemalja NATO-a sa zemljama partnerima koji se pokazao korisnim i veoma efikasnim alatom, kako u regionalnom, tako i globalnom smislu, te postao posebno prepoznatljiv u regionu jugoistočne Evrope.

Potrebu za snažnijom međusobnom saradnjom u suprotstavljanju aktuelnim sigurnosnim izazovima, na koje odgovori moraju biti preventivni, koordinirani i efikasni, u svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, ambasador Alejandro Alvargonzales, te predstavnica Vlade Švicarske Nadine Olivieri Lozano, koja je učesnike seminara podsjetila na ulogu Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) u promociji demokratskih vrijednosti, jačanju ekspertize u parlamentima i parlamentarnim tijelima zemalja partnera NATO-a i zemalja koje, kroz program Partnerstvo za mir, šalju jasnu poruku o tome da je partnerstvo model, a ne samo alternativa u međusobnoj saradnji.

Prvi Rose - Roth seminar PSNATO-a održan je u Viljnusu 1991. godine, na inicijativu američkog kongresmena Charlie Rosea i američkog senatora Williama Rotha.

PSBiH i delegacija PSBiH u PSNATO-a bili su do sada domaćini četiri Rose - Roth seminara u Sarajevu i to 2005., 2009., 2014. i 2017. godine. Učesnici ovih skupova u Bosni i Hercegovini bili su parlamentarci iz zemalja članica NATO-a, pridruženih zemalja članica, MENA zemalja, brojni gosti iz nevladinog sektora i akademske zajednice, kao i visoki zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću