MENI
23.4.2019

Delegacija Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH

Delegacija Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan posjetila je danas, u okviru višednevnog studijskog boravka u našoj zemlji, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH).

U razgovoru sa delegatima u Domu naroda PSBiH Asimom Sarajlićem, Lazarom Prodanovićem i Marinom Pendeš, koja obavlja i dužnost ministrice odbrane u Vijeću ministara BiH, rukovodstvo i polaznici Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan interesirali su se za proces evropskih i euroatlantskih integracija BiH, kao i za nadležnosti PSBiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH u vezi sa nadzorom u sektorima odbrane i sigurnosti.

Iskazujući dobrodošlicu gostima iz prijateljskog Pakistana, delegati PSBiH govorili su o aktivnostima PSBiH i njenih stalnih parlamentarnih tijela u nadzoru sektora odbrane i sigurnosti BiH, te istaknuli da je reforma odbrane jedna od najuspješnije provedenih reformi u našoj zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Studenti i profesori pakistanskog Nacionalnog univerziteta odbrane upoznati su i sa stanjem u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama (OS) BiH, kao i sa naporima koji se čine na implementaciji dokumenta “Pregled odbrane”, rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i na postizanju boljih rezultata u implementaciji Protivminske strategije, u čemu su već postignuti značajni uspjesi.

Razgovaralo se i utjecaju PSBiH i njenih radnih tijela na proces donošenja odluka i kreiranje politika u sektorima odbrane i sigurnosti. S tim u vezi, ukazano je na potrebu bolje koordinacije rada sigurnosnih i policijskih agencija na svim nivoima, kako bi se BiH suočila sa nekim od ključnih izazova u ovim oblastima, poput terorizma i aktuelne migrantske krize.

Zahvaljujući se na prijemu i korisnom dijalogu, predsjednik Nacionalnog univerziteta odbrane Islamske Republike Pakistan, general Amir Riaz pozvao je čelnike PSBiH i pripadnike OSBiH da posjete ovu renomiranu visokoškolsku instituciju s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi, posebno u oblasti deminiranja. Također je izrazio nadu da će BiH i Pakistan unaprijediti dobre bilateralne odnose i saradnju na svim poljima, posebno u oblastima obrazovanja i ekonomije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću