MENI
15.4.2019

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na 15. konferenciji COSAP-a u Beogradu

Učesnici 15. konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP) potvrdili su danas u Beogradu posvećenost procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji (EU), te istaknuli važnost ovog procesa kao mehanizma za ubrzavanje reformi, osiguravanje konkurentne ekonomije, vladavine prava i postizanje regionalnog mira i stabilnosti.

Na konferenciji, na kojoj su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Halid Genjac, Vojin Mitrović i Mijo Matanović, razgovaralo se o značaju interparlamentarne i regionalne saradnje za ubrzavanje reformi u procesu pridruživanja EU, kao i o saradnji parlamenata sa civilnim društvom u procesu evropskih integracija.

Učesnici su istaknuli značaj konkretne i vidljive podrške EU politici proširenja, te pozvali na pojačano angažiranje EU u regionu zapadnog Balkana.

Također je istaknuto da pitanje povezivanja zemalja regiona ostaje jedno od centralnih pitanja, čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, energetske sigurnosti, digitalne privrede i stvaranja ambijenta za bolje poslovanje, uz opredijeljenost za političku stabilnost, privredni properitet, te kulturni i društveni razvoj regiona.

Učesnici 15. konferencije COSAP-a pozdravili su odgovore koje je BiH dostavila na Upitnik Evropske komisije u cilju dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, kao i pojedinačni napredak na evropskom putu svake države članice COSAP-a.

Također su izrazili spremnost da se, kroz saradnju sa civilnim društvom, stručnom javnošću i posebno mladima, osigura inkluzivnost u svim fazama pregovora o pristupanju EU.

Osim predstavnika PSBiH, konferenciji u Beogradu prisustvovali su članovi parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove Republike Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srbije.

U svojstvu specijalnih gostiju, konferenciji su prisustvovali i predstavnici parlamenata država članica EU, predstavnici COSAC trojke, Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i organizacija civilnog društva. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću