MENI
15.4.2019

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjedavajućom Parlamentarne skupštine NATO-a

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i delegat u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić susreli su se, na marginama 99. Rose – Roth seminara u Antaliji, sa predsjedavajućom Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) Madeleine Moon i generalnim sekretarom Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a Davidom Hobbsom.

Tokom sastanka razgovarano je o saradnji PSBiH sa predstavnicima parlamentarne dimenzije NATO-a u proteklih osam godina, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje nakon što se u PSBiH formiraju stalna tijela i delegacije u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. S tim u vezi zaključeno je da je dosadašnja saradnja PSBiH i PSNATO-a bila na najvišem mogućem nivou, te naglašeno da će u narednom periodu Međunarodni sekretarijat PSNATO-a podržati sve aktivnosti PSBiH koje će podstaći unutarnji dijalog na evropskom i euroatlantskom putu BiH, te ojačati ulogu državnog Parlamenta, parlamentarnih tijela i Delegacije PSBiH u PSNATO.

Najviši zvaničnici PSNATO-a pokazali su značajan interes za političku situaciju u našoj zemlji, te pozvali sve političke subjekte u BiH na dijalog, saradnju i korake koji će voditi ka rješavanju aktuelnih problema. Gospođa Moon također je pozvala predstavnike PSBiH da nastave saradnju i dijalog s kolegama u regionu, kako bilateralno tako i kroz različite regionalne inicijative.

Članovi delegacije PSBiH u Antaliji su održali i radne sastanke sa kolegama iz delegacija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Turske. Tokom ovih susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj sitaciji u regionu zapadnog Balkana, kao i o procesu formiranja vlasti u BiH nakon Općih izbora održanih u oktobru prošle godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću