MENI
11.4.2019

Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da su odnosi dvije prijateljske zemlje na najvišem mogućem nivou, kako na političkom tako i na planu ekonomskih ulaganja i robne razmjene. Apostrofirano je stalno povećanje austrijskih ulaganja u BiH, kao i povećanje vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje. Izraženo je opredjeljenje da se, kroz bolju inteparlamentarnu saradnju, radi na dodatnom unapređenju ekonomskog partnerstva Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma upoznali su visokog gosta s aktuelnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na proces konstituiranja institucija i uspostavljanja vlasti na državnom nivou. Krišto i Radmanović izrazili su nadu da će uskoro biti izabrano novo Vijeće ministara BiH, kako bi se nastavilo sa započetim reformama i ubrzao proces evropskih integracija naše zemlje, što je, kako su naglasili, opće opredjeljenje svih relevantnih političkih faktora u BiH.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka potvrdio je da je njegova zemlja snažno zainteresirana da nastavi da pomaže i podržava Bosnu i Hercegovinu u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, Sobotka je apelirao na lidere u BiH da, kroz intenzivan dijalog, dođu do kompromisnih rješenja koja bi vodila uspostavljanju vlasti na državnom nivou i ubrzanju evropskog puta BiH.

Napominjući da je na Konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije (EU), koja je prije nekoliko dana održana u Beču, zaključeno da je potrebno da se parlamenti EU snažnije uključe u podršku zemljama zapadnog Balkana u procesu proširenja EU, Sobotka je najavio da će predstavnici Nacionalnog vijeća Republike Austrije, zajedno sa predstavnicima Parlamenta Mađarske, implementirati novi Twinning projekat u PSBiH, te učiniti sve da kroz uspješnu realizaciju tog projekta prenesu iskustva i pozitivne prakse iz evropskih parlamenata.

Razgovarano je i o projektu Evropskog fonda za Balkan i Nacionalnog vijeća Republike Austrije o stipendiranju državnih službenika iz parlamenata u BiH. S tim u vezi, na sastanku je iznesen zajednički stav da je provođenje ovog projekata u interesu naše zemlje, kao i da će unaprijediti rad državnih službenika, te ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću