MENI
19.3.2019

U Budvi završena 16. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative

Usvajanjem Zajedničke izjave, u Budvi je danas završena 16. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative, na kojoj je parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljao zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

U popodnevnom dijelu Konferencije najviši zvaničnici parlamenata devet država članica Jadransko – jonske inicijative razgovarali su o uvezivanju parlamentarnih tijela, koja, kako su domaćini iz Skupštine Crne Gore istaknuli, predstavljaju značajan resurs jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države regiona.

Nakon uvodnih obraćanja ministra inostranih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića i generalnog sekretara Jadransko – jonske inicijative ambasadora Giovannija Castellanete, na ovu temu svoje obraćanje imao je i gospodin Radmanović.

Konstatujući u svom obraćanju da je svaka regionalna inicijativa snažnija i uspješnija ukoliko ima aktivnu podršku parlamentarne dimenzije, Radmanović je naveo da su kroz Jadransko – jonsku i druge regionalne inicijative koje obuhvataju države jugoistočne Evrope zabilježeni brojni pozitivni primjeri djelovanja parlamentarne diplomatije.

Radmanović je upozorio na to da resurs koji predstavljaju parlamentarci i parlamentarna tijela nije u dovoljnoj mjeri iskorišten, te je, s tim u vezi, naglasio da bi od nesumnjive važnosti bilo uspostavljanje saradnje parlamentarnih tijela u čijem su fokusu vanjska trgovina i carine, kao i saobraćaj i komunikacije, što, kako je rekao, jesu oblasti koje predstavljaju prioritete Jadransko – jonske inicijative.

Prema riječima Radmanovića, za države koje se nalaze na putu integriranja u Evropsku uniju (EU) i koje Jadransko – jonsku inicijativu vide kao instrument za stvaranje jedne nove, prosperitetne, evropske makroekonomske regije, razmjena ideja i iskustava u okviru saradnje parlamentarnih tijela bila bi od ogromne važnosti za podsticanje bolje i kvalitetnije infrastrukturne povezanosti, te lakšeg protoka ljudi, roba i kapitala unutar država članica Jadransko – jonske inicijative.

U usvojenoj Zajedničkoj izjavi, najviši zvaničnici parlamenata Jadransko – jonske inicijative naglasili su važnost nastavka saradnje parlamenata regiona za realizaciju projekata podrške integraciji država zapadnog Balkana u EU, te pozvali evropske institucije da ojačaju svoju političku i finansijsku podršku implementaciji projekata iz Strategije EU za Jadransko – jonsku regiju (EUSAIR).

U Zajedničkoj izjavi istaknuto je da sektor turizma postaje sve značajniji faktor ekonomskog prosperiteta jadransko - jonskog regiona i Evrope i da je intenzivnija regionalna saradnja u ovoj oblasti ključna za ispunjavanje ciljeva iz EUSAIR-a. S tim u vezi, sve državne, regionalne i lokalne vlasti, privatni sektor i nevladine organizacije pozvane su da nastave da razvijaju sinergiju između strategija održivog turizma i kulturnih sektora, uključujući inovativne usluge i poslovne modele, u cilju podsticanja održivih, kvalitetnih kulturnih i turističkih ponuda i revitalizacije urbanih i ruralnih područja.

Zemlje učesnice Jadransko - jonske inicijative ohrabruju se da poboljšaju regionalnu dimenziju saradnje i razmjenu najboljih praksi u oblasti turizma, a potvrđuje se i politička podrška aktivnostima koje se provode na državnom, prekograničnom i regionalnom nivou, a koje se odnose na razvoj u sektoru turizma i zaštitu kulturne baštine u jadransko-jonskom regionu.

Zemlje učesnice Jadransko – jonske inicijative u Zajedničkoj izjavi podstiču se da promoviraju zajedničke turističke proizvode u cilju pozicioniranja jadransko - jonskog regiona kao jedne od vodećih turističkih destinacija u Evropi. S tim u vezi istaknut je i značaj unapređenja infrastrukture koja, kako se navodi u Zajedničkoj izjavi, ima suštinsku ulogu u povećanju pristupačnosti i povezanosti regiona.

Osim predstavnika PSBiH, na 16. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative učestvovali su najviši zvaničnici parlamenata Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Nakon Crne Gore, predsjedavanje Jadransko – jonskom inicijativom preuzet će Srbija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću