MENI
5.3.2019

Članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH Kenan Vehabović i Marin Vukoja razgovarali sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative

Članovi Kolegija Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kenan Vehabović i Marin Vukoja razgovarali su danas sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) Robertom Antonioniom o nastavku saradnje i učešću Delegacije PSBiH u aktivnostima Parlamentarne dimenzije CEI.

Ističući da je naša zemlja jedna od najvažnijih država članica CEI, sekretar Antonioni iskoristio je priliku da se zahvali BiH na uspješnom predsjedavanju CEI-om tokom 2016. godine, kada je, kako je naglasio, BiH bila primjer kako neka zemlja može doprinijeti razvoju dobrosusjedskih odnosa između država regiona.

Naglašavajući da BiH treba da postane članica Evropske unije (EU), sekretar Antonioni rekao je da cilj posjete delegacije Generalnog sekretarijata CEI-a jeste i sagledavanje mogućnosti da CEI, kao jedna od najstarijih i najsnažnijih evropskih regionalnih organizacija, pruži punu podršku i pomoć našoj zemlji u procesu evropskih integracija.

Prema riječima Antonionija, CEI će učiniti sve da olakša put BiH ka EU, ali i BiH mora pomoći sama sebi, provodeći reforme uz puni konsenzus svih strana u BiH za članstvo u EU.

Upućujući dobrodošlicu generalnom sekretaru CEI-a, sekretar Zajedničke službe PSBiH Kenan Vehabović i Predstavničkog doma PSBiH Marin Vukoja zahvalili su se na podršci i naporima koje CEI ulaže kako bi pomogla BiH na njenom evropskom putu. S tim u vezi, članovi Kolegijuma Sekretarijata PSBiH istakli su da su sve inicijative CEI, koje podržavaju BiH u procesu evropskih integracija, od velikog značaja za našu zemlju.

Vehabović i Vukoja informisali su generalnog sekretara CEI-a i njegove saradnike da su održane konstitutivne sjednice oba doma PSBiH i da će u najskorije vrijeme biti izabrane stalne parlamentarne komisije, kao i članovi delegacija PSBiH u međunarodnim multilateralnim organizacijama. Izraženo je uvjerenje da će novizabrani članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj dimenziji CEI učestvovati na godišnjem sastanku Parlamentarnog komiteta CEI-a, koji će se održati u Trstu u maju ove godine.

Tokom sastanka izražena je zajednička podrška budućem članstvu Grčke u CEI, te izraženo žaljenje zbog odluke Austrije da istupi iz punopravnog članstva i djeluje u svojstvu posmatrača u svim daljim aktivnostima CEI-a. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću