MENI
12.2.2019

Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa Delegacijom Parlamenta Republike Kirgistan

Članovi Delegacije Parlamenta Republike Kirgistan, koji borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, susreli su se danas sa članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, predsjedavajućom Borjanom Krišto, te njenim zamjenicima Denisom Zvizdićem i Nebojšom Radmanovićem.

U prijatnom razgovoru, gosti su se naročito interesirali za okvire i iskustva parlamentarne demokratije u Bosni i Hercegovini, te načinima institucionalne saradnje državnih institucija sa civilnim društvom. Pri tome su istaknuli da su im naša iskustva naročito korisna ako se zna da je Kirgistan jedina zemlja u centralnoj Aziji koja se opredijelila da bude parlamentarna republika.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma upoznali su goste sa stremljenjem Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, te činjenicom da se radi o zahtjevnom putu koji podrazumijeva brojne reforme, usvajanje pravnih stečevina EU, jačanje pravne države i naročito borbu protiv korupcije. Predsjedavajuća Krišto istaknula je i to da je za snažniji iskorak ka evropskim integracijama i uopće ozbiljne pomake naprijed u svim sferama neophodno prije svega provesti reforme na unutrašnjem planu kako bi bila uspostavljena puna jednakopravnost svih naroda i građana u BiH.

Danas je istaknuto i to da prva posjeta parlamentaraca Kirgistana našoj zemlji predstavlja neophodni korak ka daljem širenju prijateljskih odnosa, ali i uspostavi osnova za mnogo snažnije privredno povezivanje. U tom svjetlu, najavljena je intenzivnija saradnja, a predsjednik Parlamenta Republike Kirgistan pozvan je da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću