MENI
28.11.2018

Delegati u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko i Sead Kadić učestvovali u Skoplju na sastancima Parlamentarnog plenuma i foruma Energetske zajednice

Delegati u Domu naroda Parlametnarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko i Sead Kadić učestvovali su danas u Skoplju na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice posvećenom raspravi o promoviranju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Obraćajući se učesnicima Parlamentarnog plenuma, gospođa Zovko osvrnula se na ogromne prirodne resurse kojima Bosna i Hercegovina raspolaže u pogledu obnovljivih izvora energije. Gospođa Zovko založila se za potrebu da institucije vlasti na svim nivoima u BiH dodatno subvencioniraju proizvodnju energije putem solarnih i vjetroelektrana, koje ni na koji način ne utječu na uništavanje životne sredine. S tim u vezi, gospođa Zovko upozorila je i na činjenicu da treba biti pažljiv prilikom izdavanja dozvola za izgradnju mini hidroelektrana, posebno u slučajevima kada izgradnja tih energetskih objekata ima značajno negativan utjecaj na životnu sredinu.

Gospođa Zovko govorila je i na sjednici Drugog parlamentarnog foruma jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi, koji je prethodio sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Sa učesnicima Parlamentarnog foruma gospođa Zovko podijelila je pozitivna iskustva u radu PSBiH u vezi sa oblašću eneretike. Upozoravajući na složeno ustavno uređenje naše zemlje, gospođa Zovko naglasila je da kreiranje koherentnih politika iz oblasti energetike i njihovo efikasno provođenje zavisi od koordinacije i bliske saradnje predstavnika svih nivoa vlasti u BiH. (cijelo obraćanje gospođe Ljilje Zovko možete pročitati ovdje)

Parlamentarni forum u Skoplju organizirao je njemački GIZ u okviru projekta pod nazivom „Regionalna saradnja i jačanje kapaciteta parlamentaraca jugoistočne Evrope za pitanja energetske efikasnosti i klime“. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću