MENI
23.11.2018

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH susreli se sa predstavnicima udruženja nacionalnih manjina Grada Tuzle

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH susreli su se danas sa predstavnicima udruženja nacionalnih manjina koja djeluju u Gradu Tuzli i tom prilikom razgovarali o položaju pripadnika nacionalnih manjina, kako na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona tako i na prostoru cijele BiH.

Predsjedavajući Tihomir Knežiček upoznao je prisutne o strukturi i načinu rada Vijeća nacionalnih manjina BiH, te izrazio nadu da će uspostava vlasti na državnom nivou rezultirati i brzom uspostavom radnih tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). To, rekao je Knežiček, znači da će Vijeće, kao savjetodavno tijelo PSBiH, moći nastaviti ostvarivati svoju osnovnu ulogu unaprjeđivanja prava, položaja i interesa nacionalnih manjina.

Predstavnici udruženja nacionalnih manjina koja djeluju na području Grada Tuzle istaknuli su kako treba težiti jednakopravnom položaju svih nacionalnih manjina. Poručili su i to da sve nivoe vlasti mogu i trebaju pomoći u realizaciji značajnog broja projekata koji se tiču položaja nacionalnih manjina. S tim u vezi, posebno su naglasili da je potrebno osigurati sredstva za izgradnju objekta koji će poslužiti udruženjima nacionalnih manjina sa područja Tuzlanskog kantona da imaju mjesto i prostor za obavljanje svojih obaveza i zadaća.

O projektima koji se tiču obrazovanja nacionalnih manjina na području Tuzlanskog kantona, posebno Roma, govorio je predstavnik kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Fikret Vrtagić, koji je istaknuo kako je povećan postotak romske djece u srednjem obrazovanju, te dodao da je cilj da ti učenici svoje školovanje nastave na višim stepenima obrazovanja. Ministarstvo je prepoznalo i želju Roma da se romski jezik uvede u osnovne škole, rekao je Vrtagić i izrazio nadu da će u skorije vrijeme biti donesen nastavni plan i program u kojem će se, na fakultativnom nivou, pored romskog jezika izučavati i kultura, tradicija i historija Roma.  

Današnjem sastanku prisustvovao je i predstavnik Gradskog vijeća Grada Tuzle, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Zijad Lugavić, koji je istaknuo činjenicu da u Gradskom vijeću Grada Tuzle jedno garantirano mjesto ima pripadnik nacionalne manjine sa područja Tuzle. Prema riječima Lugavića, Gradsko vijeće čini sve kako bi se poboljšao položaj svih pripadnika nacionalnih manjina na području Grada Tuzle. Lugavić je ocijenio da na području Grada Tuzle vlada suživot svih naroda i svih nacija i dodao da samo zajedničkim snagama i aktivnostima možemo učiniti da se svi ljudi, ma u kojem području BiH živjeli, osjećaju ravnopravno i sigurno. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću