MENI
30.10.2018

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvuje u Johanesburgu na Desetoj međunarodnoj konferenciji ombudsmana za oružane snage

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović učestvuje na Desetoj međunarodnoj konferenciji ombudsmana za oružane snage koja se održava u Johanesburgu.

Na Desetoj konferenciji, koju su zajednički organizirali Ured ombudsmana za oružane snage Južnoafričke Republike i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF), učestvuju predstavnici pedeset zemalja i međunarodnih organizacija.

Tokom konferencije Šiljegović je predsjedavao sesijom o ulozi vojnih ombudsmana i parlamentarnih povjerenika tokom mirovnih misija pripadnika oružanih snaga. Učesnici ove sesije govorili su o mogućim pravcima djelovanja koji će unaprijediti standarde i spremnost za rad u otežanim uvjetima, kao i o održavanju kontakata sa porodicama pripadnika oružanih snaga.

U skladu sa prethodnim dogovorima, učesnici konferencije jednoglasno su podržali prijedlog da se 11. međunarodna konferencija ombudsmana za oružane snage održi u Bosni i Hercegovini u oktobru 2019. godine.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović zahvalio se učesnicima konferencije na ukazanom povjerenju, posebno ženevskom DCAF-u i prijateljskim zemljama koje će podržati organizaciju 11. konferencije.

U Johanesburgu se razgovaralo i o tome kako novi sigurnosni izazovi utječu na stanje ljudskih prava u oružanim snagama. Bilo je riječi i o kriznim situacijama koje traže brze odgovore i angažman oružanih snaga, ali i promjenu i prilagođavanje legislative, te osmišljeniju saradnju sa policijskim i sigurnosnim agencijama.

Tokom konferencije, koja s radom završava sutra, parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović imao je i sastanke sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana, ombudsmanima za oružane snage Savezne Republike Njemačke, Holandije, Austrije i Norveške, kao i sa direktorom ženevskog DCAF-a ambasadorom Thomasom Guerberom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću