MENI
26.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini SEECP učestvovala na 37. sesiji Baltičke skupštine

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (PSSEECP) Bariša Čolak i članica Delegacije PSBiH u PSSEECP Hanka Vajzović učestvovali su na 37. sesiji Baltičke skupštine, koja je održana u Vilniusu.

Na otvaranju sesije, na kojoj su Čolak i Vajzović predstavljali državu predsjedavajuću SEECP-a, učesnicima su se obratili predsjednici parlamenata baltičkih država, koji su istaknuli značaj zajedništva baltičkih zemalja i jačanja stabilnosti baltičke regije. Kako su naglasili, zajedništvo baltičkih zemalja pokazalo je da su njihovi zajednički ciljevi ostvareni, posebno na poljima zdravstvene zaštite, obrazovanja i mjera sigurnosti. Na sesiji je rečeno da baltičke zemlje moraju koordinirano raditi na pitanjima sigurnosti sa zemljama Beneluxa i nordijskim zemljama, kao i sa svim zemljama Evropske unije.

Obraćajući se učesnicima 37. sesije Baltičke skupštine, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP Bariša Čolak istaknuo je da je BiH, pod sloganom „Bolja povezanost za bolji život“, 1. jula 2018. godine preuzela jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om.

Prema riječima Čolaka prioritet predsjedavanja BiH bit će proces pristupanja Evropskoj uniji država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja iz regije. Istovremeno, Čolak je naveo da će četiri prioritetna područja predsjedavanja BiH biti jačanje infrastrukturne i digitalne povezanosti unutar regije; jačanje regionalne poslovne saradnje i povezanosti; nadogradnja povezanosti u sferi tzv. ljudske dimenzije – među mladima, kao i u obrazovanju i kulturi, te jačanje veza između učesnica SEECP-a i poboljšanje saradnje kako bi efikasnije odgovorili na sve savremene izazove s kojima se susreće regija, poput migracija, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. (govor g. Bariše Čolaka možete pročitati ovdje).

Na 37. sesiji Baltičke skupštine učesnici su razgovarali i o regionalnoj sigurnosnoj strategiji baltičkih zemalja, o zajedničkom regionalnom tržištu plina i električne energije baltičkih zemalja, kao i o razvoju željeznice Baltica. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću