MENI
24.10.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao s ambasadorom R Italije u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Italije u našoj zemlji Nicolom Minasijem.

Ambasador Minasi čestitao je gospodinu Džaferoviću na izboru za člana Predsjedništva BiH i poželio mu uspjeh u predstojećem radu. Istovremeno, prenio je neformalne čestitke članova italijanskog Parlamenta te predsjednika Italije Sergia Mattarella istaknuvši da će formalne čestitke uslijediti nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

Danas je razgovarano o bilateralnim odnosima Italije i Bosne i Hercegovine za koje je konstatirano da su na vrlo visokom nivou. Međutim, kako je rečeno, još ima dosta prostora za unapređenje međusobnih ekonomskih odnosa i treba dodatno raditi da se prilike iskoriste.

Ambasador Minasi posebno se interesirao za Džaferovićevo viđenje procesa uspostave vlasti na osnovu nedavno okončanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Zamjenik predsjedavajućeg istaknuo je da je vrlo važno da rezultati izbora budu što prije implementirani i da se uspostave novi organi vlasti jer treba odmah početi raditi. On je dodao da je Bosni i Hercegovini prijeko potrebna stabilnost, rad na realizaciji ekonomskih programa i ubrzanje njenog puta ka EU i NATO kao ključnim vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Govoreći o procesu uspostave vlasti, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma rekao je i da je bitno napraviti stabilne parlamentarne većine i da ih trebaju činiti političke partije koje imaju kapacitet da participiraju u većinama na svim nivoima vlasti u BiH. U takvim okolnostima postojala bi čvrsta i efikasna parlamentarna većina a SDA će, dodao je on, u njoj biti snažan stub kao pojedinačno najjača politička stranka.

Gospodin Džaferović zahvalio je na podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini na svakom planu a naročito na njenom euroatlantskom putu na šta je ambasador Minasi ponovio da će Italija ostati veliki prijatelj Bosne i Hercegovine kao i da će njegova zemlja nastaviti da pruža svaku podršku razvoju i intergracijama Bosne i Hercegovine. On je ovom prilikom prenio i nadu vlasti Italije da će cjelokupno novoizabrano Predsjedništvo BiH zajednički raditi u interesu svih naroda i svakog građanina Bosne i Hercegovine. (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću