MENI
18.10.2018

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić uputio je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Punih 25 godina u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, jednog od najvećih problema s kojim se danas suočava čovječanstvo. I pored činjenice da su se svjetski lideri, potpisujući 2000. godine Milenijumsku povelju, jasno obavezali da će raditi na iskorjenjivanju ovog problema, i dalje jedna četvrtina ukupnog stanovništva na planeti živi u uvjetima  ekstremnog siromaštva, izazvanog oružanim sukobima, slabom ekonomijom i niskom stopom zaposlenih, kao i klimatskim promjenama koje uzrokuju elementarne nepogode.

Bosna i Hercegovina spada u grupu država koje se svakodnevno suočavaju sa problemom siromaštva. Prema zvaničnim podacima, oko 48 odsto stavnovništva živi na granici siromaštva, dok je 18 odsto građana ispod linije koja označava kritično siromaštvo.

Borba protiv siromaštva uključuje i borbu za brži ekonomski rast, smanjenje stope nezaposlenosti, veća primanja, posebno u realnom sektoru, bolje obrazovanje i bolji zdravstveni sistem. Stoga, ukazujući na problem siromaštva u BiH koji ugrožava elementarna ljudska prava građana u stanju ozbiljnih socijalnih potreba, pozivam sve institucije vlasti na svim nivoima da se, u skladu sa svojim nadležnostima, uključe u borbu protiv siromaštva i pokažu solidarnost prema onima koji žive ispod granice siromaštva“, kaže se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću