MENI
15.10.2018

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao sa komandantom EUFOR-a u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao je danas u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a u BiH general – majorom Martinom Dorferom.

Tokom sastanka, povjerenik Šiljegović upoznao je generala Dorfera s aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika u 2018. godini. Posebno se osvrnuvši na stanje ljudskih prava i statusna pitanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), Šiljegović je generala Dorfera informirao o svojim zapažanjima tokom brojnih terenskih posjeta jedinicama i komandama OSBiH. Prema Šiljegovićevim riječima, evidentno je da pripadnicima OSBiH nedostaje adekvatna oprema, da rade u otežanim uvjetima, te da proces snabdijevanja i logističke podrške nije na nivou koji je dovoljan za izvršavanje redovnih zadataka i obaveza.

General Dorfer upoznao je parlamentarnog vojnog povjerenika sa radom Misije EUFOR-a u ovoj godini. S tim u vezi, komandant EUFOR-a govorio je i o trenutnim aktivnostima i naporima da se saradnja sa OSBiH podigne na viši nivo jer za to, kako je rekao, postoje realni preduvjeti.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o jednom broju pitanja iz sektora odbrane.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH govorio je i o svom učešću na predstojećoj, Desetoj svjetskoj konferenciji ombudsmena za oružane snage u južnoafričkom gradu Johanesburgu i najavio da će naredna, Jedanaesta svjetska konferencija ombudsmena biti održana u Bosni i Hercegovini. To je zajednički ocijenjeno kao priznanje nadležnih međunarodnih institucija za uspješan rad Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću