MENI
12.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog  doma PSBiH Borjana Krišto i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovali su na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CFSP/CSDP), koja je danas okončana u Beču.

U obraćanju učesnicima konferencije, predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka istaknuo je da vanjska politika Evropske unije (EU) u svom fokusu mora imati Zapadni Balkan i predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i prije punopravnog članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU.

U raspravi o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, predsjednik Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta David MacAllister prezentirao je i analizirao trenutno stanje procesa integracija zemalja regije u EU. Reagirajući na ovu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU eksplicitno su upozorili na negativan utjecaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja Zapadnog Balkana. Kako su naglasili, odugovlačenje može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika zemalja Zapadnog Balkana, ali i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički utjecaj.

Veliku pažnju učesnika konferencije privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Eduarda Kukana, koji je u svom govoru podsjetio na „punoljetstvo“ evropske perspektive regije, ozvaničene na samitu u Solunu. Kako je rekao, regija je u tolikoj mjeri povezana da je najsmislenije njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti vanjskih granica EU, učesnici konferencije istaknuli su potrebu intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potrebu eliminiranja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promjene.

Na konferenciji je prezentiran i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem video - linka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću