MENI
10.10.2018

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope održana rasprava i saslušanje o izvještaju Damira Arnauta

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja je održana danas u Strazburu, obavljena je rasprava o uvodnom memorandumu na temu „Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)“, čiji je izvjestilac član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Damir Arnaut.

Na prezentaciji svog uvodnog memoranduma, Arnaut je u junu ove godine zagovarao jačanje uloge parlamenata u osiguravanju izvršavanja preporuka CPT-a, nakon čega je Komitet jednoglasno prihvatio njegov prijedlog da se parlamentima država članica Vijeća Evrope uputi zahtjev za dostavljanje informacija o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a. 

Na današnje saslušanje pred Komitetom, na zahtjev gospodina Arnauta, pozvani su i međunarodni eksperti u ovoj oblasti. Na sjednici Komiteta svoje stručno mišljenje iznijeli su bivši ombudsmen i član Parlamenta Gruzije George Tugushi, te generalni  sekretar Asocijacije za prevenciju torture gospođa Barbare Bernath.

Arnaut je u izlaganju istaknuo i razočarenje činjenicom da  Bosna i Hercegovina još uvijek nije provela proceduru predlaganja novog kandidata naše zemlje za mjesto u CPT-u, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine. 

Arnaut je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope tek treći izvjestilac iz Bosne i Hercegovine u više od 16 godina, koliko je naša zemlja članica Vijeća Evrope. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću