MENI
10.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Beču na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovat će na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CFSP/CSDP) Evropske unije, koja će se 11. i 12. oktobra ove godine održati u Beču.

Kako je najavljeno, tokom konferencije razgovarat će se o sigurnosti, migracijama i kontroli vanjskih granica, o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te o evropskom doprinosu poboljšanju političke i humanitarne situacije u Siriji.

Na konferenciji će se održati i radionice pod nazivom „Budućnost nuklearnog sporazuma sa Iranom nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država“ i „Budućnost trajne struktuirane saradnje/PESCO – olakšavanje vojne mobilnosti unutar Evropske unije“.

Predviđeno je da se učesnicima Interparlamentarne konferencije obrate predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austije Wolfgang Sobotka, predsjednica Federalnog vijeća Parlamenta Austrije Inge Posch – Gruska, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću