MENI
9.10.2018

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i Predstavničkog doma Mladen Bosić učestvuju u Antaliji na 3. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih država

Predsjedavajući Doma naroda Prlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić učestvuju na 3. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih država, koji je danas, pod pokroviteljstvom Velike narodne skupštine Turske, počeo u Antaliji.

Glavne teme sastanka, na kome učestvuje 41 lider parlamenta iz 38 država Evrope i Azije, jesu ekonomska saradnja, održivi razvoj i očuvanje životne sredine u zemljama euroazijskog regiona.

Tokom prve sesije, kojom je predsjedavao predsjednik Velike narodne skupštine Turske Binali Yildirim, učesnicima sastanka obratio se predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić, koji je u svom govoru istaknuo da Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, predano radi na ispunjavanju uvjeta za priključenje evropskoj porodici, ali podjednako gradi snažne ekonomske odnose sa drugim državama regije i šire. (Cijeli govor predsjedavajućeg Softića možete pročitati ovdje)

Vodeći parlamentarci euroazijskih država usvojit će u Antaliji i zajedničku deklaraciju, u kojoj će biti istaknuta ključna uloga predstavnika zakonodavne vlasti u jačanju konstruktivnog dijaloga i međudržavne i regionalne saradnje s ciljem suočavanja sa izazovima za mir i napredak država euroazijskog regiona. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću