MENI
8.10.2018

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i Predstavničkog doma Mladen Bosić u Antaliji na 3. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih država

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić učestvovat će na 3. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih država, koji će se, pod pokroviteljstvom Velike narodne skupštine Turske, održati od 8. do 11. oktobra ove godine u Antaliji.

Glavna tema sastanka, na kome se očekuje učešće 41 predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg parlamenta iz 38 država Evrope i Azije, bit će ekonomska saradnja, održivi razvoj i očuvanje životne sredine u zemljama euroazijskog regiona.

Sastanak će, prema najavama organizatora, biti podijeljen u tri velike sesije kojima će predsjedavati predsjednik Velike narodne skupštine Turske Binali Yildirim, predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vyacheslav Volodin i predsjednik Narodne skupštine Republike Koreje Moon Hee Sang.

Učesnicima sastanka, u ime PSBiH, obratit će se predsjedavajući Doma naroda Safet Softić.

Vodeći parlamentarci euroazijskih država usvojit će u Antaliji i zajedničku deklaraciju, u kojoj će, kako je najavljeno, biti istaknuta ključna uloga predstavnika zakonodavne vlasti u jačanju konstruktivnog dijaloga i međudržavne i regionalne saradnje s ciljem suočavanja sa izazovima za mir i napredak država euroazijskog regiona. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću