MENI
5.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na Petoj konferenciji parlamentaraca zemalja dunavske regije

Poslanik u Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Momčilo Novaković i delegat u Domu naroda PSBiH Sead Kadić učestvovali su na Petoj konferenciji parlamentaraca zemalja dunavske regije, koja je danas održana u Budimpešti.

Na konferenciji je razgovarano o klimatskim promjenama, kao jednom od najtežih izazova našeg doba, kao i o ublažavanju efekata klimatskih promjena na poljoprivredu i pitanje savremenog sistema upravljanja vodama i njene upotrebe.

Kako je istaknuto, borba protiv klimatskih promjena zahtijeva ublažavanje emisije štetnih plinova staklene bašte, kao i pripreme za neizbježne posljedice klimatskih promjena. Isto tako, rečeno je na konferenciji, izazovi u poljoprivredi uzrokovani ekstremnim vremenskim režimima koji postaju s klimatskim promjenama sve češći, u kombinaciji s rastom svjetske populacije i smanjenjem njenih prirodnih resursa, utječu na to da su poljoprivredna istraživanja usmjerena i na pitanja zdravstvene zaštite, zaštite okoliša i ekonomije. Zato, poručeno je na konferenciji, pametna klimatska poljoprivreda mora istovremeno odgovoriti na tri izazova: osigurati sigurnost hrane, prilagoditi se klimatskim promjenama i ublažiti njene nepovoljne efekte.

Učesnici Pete konferencije usvojili su i završnu deklaraciju, u kojoj je istaknuto da članovi parlamenata zemalja dunavske regije moraju poduzeti aktivniju ulogu u ostvarivanju ciljeva Pariškog sporazuma iz 2015. godine i podizanju svijesti javnosti o ovom pitanju. U usvojenom dokumentu naglašeno je i to da nacionalni parlamenti moraju pratiti nacionalnu realizaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, postići napredak u provođenju vlastitih nacionalnih strategija održivosti, a međunarodni i nacionalni ciljevi održivog razvoja moraju se kontinuirano i efikasno primjenivati u procesu odlučivanja u parlamentu. Usvajanjem završne deklaracije, poručeno je i to da će nacionalni parlamenti morati igrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena i uspostavljanju uvjeta koje zahtjeva održivi agrobiznis i održivo upravljanje vodama radi njegovog podsticanja. Parlamentarna ovlašenja, istaknuto je u deklaraciji, koja se odnose na zakonodavstvo, utvrđivanje budžeta i usvajanje strategija politike, osnovni su instrumenti putem kojih se može primjeniti načelo održivog razvoja. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću