MENI
5.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Strazburu na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković i Damir Arnaut učestvovat će na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 8. do 12. oktobra održati u Strazburu.

Centralna debata jesenjeg dijela zasjedanja PSVE bit će posvećena krizi u funkcioniranju Vijeća Evrope i jačanju procesa donošenja odluka u PSVE.

Bit će razmotren i izvještaj posmatračke misije Vijeća Evrope o vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, a raspravljat će se i o tretmanu palestinske manjine u pravnom sistemu Izraela.

Tokom zasjedanja u Strazburu bit će riječi i o tokovima novca iz islamskih zemalja u Evropi s ciljem sprečavanja radikalizacije, ali i islamofobije, kao i o problemu radikalizacije migranata i iseljeničkih zajednica u Evropi.

U okviru zasjedanja bit će održana i sjednica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, na kojoj će član naše Delegacije Damir Arnaut, u svojstvu izvjestioca, predstaviti svoj izvještaj na temu „Omogućavanje boljeg praćenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) – pojačana uloga PSVE i nacionalnih parlamenata“.

Tokom jesenjeg dijela redovnog zasjedanja PSVE bit će dodijeljena i nagrada „Vaclav Havel“ za dostignuća na polju zaštite ljudskih prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću