MENI
19.9.2018

Predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević na drugom Euroazijskom forumu žena

Predsjedavajuća Kluba Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentrne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Aleksandra Pandurević, na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, učestvovat će na drugom Euroazijskom foumu žena koji će se, na temu „Žene za održivi razvoj u globalnom svijetu“, 20. i 21. septembra ove godine održati u Sankt – Peterburgu.

Program drugog Euroazijskog foruma žena, koji se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije i Međuparlamentarne skupštine država – učesnika Zajednice Nezavisnih Država, bit će u skladu sa  odredbama Deklaracije „Preuređnje našeg svijeta: agenda u oblasti održivog razvoja u periodu do 2030. godine“, koja je usvojena rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 25. septembra 2015. godine.

Tokom foruma planirano je da se razgovara o nizu pitanja širenja mogućnosti žena i njene uloge u politici, razvoju digitalne ekonomije, inovativnog razvoja socijalne sfere, osiguranja ekološke sigurnosti, jačanja međunarodne saradnje i promoviranja dobrotvornih i humanističkih projekata.

Predviđeno je da se tokom foruma održi i niz panela na kojima će, pored žena parlamentarki i predstavnika izvršnih tijela vlasti, učestvovati i predstavnici Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO), Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću