MENI
12.9.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Predrag Kožul na seminaru u Londonu učestvovao u panel – diskusiji o ekonomskoj saradnji država Zapadnog Balkana

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul, koji u Londonu učestvuje u radu međunarodnog parlamentarnog seminara o Zapadnom Balkanu, danas je bio učesnik panel diskusije u okviru sesije o ekonomskoj saradnji država ovog regiona.

U svojom istupu, gospodin Kožul naglasio je važnost Berlinskog procesa, kao i rezultata ovogodišnjeg londonskog samita ove političke i ekonomske inicijative za sve države Zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Berlinski proces podstakao je unapređenje regionalne ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, posebno u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Kožul je, također, podvukao i važnost pitanja sigurnosti za razvoj ekonomije i privlačenje stranih investicija u sve zemlje Zapadnog Balkana, te upozorio kako je u cijelom regionu potrebno zaustaviti odlazak mladih u države Evropske unije.

Govoreći o predstojećim Općim izborima u BiH, Kožul je, u kontekstu bržeg ekonomskog razvoja, rekao da se nada da će u našoj zemlji nakon izbora biti osigurana politička stabilnost zakonodavne i izvršne vlasti, kao i potpuna funkcionalnost državne uprave, spremne da odgovori izazovima procesa evropskih i euroatlantskih integracija.

Drugog dana međunarodnog parlamentarnog seminara u Londonu, kojeg je organizirala grupa poslanika koja Britanski parlament predstavlja u IPU, raspravlja se i o pitanju sigurnosti te konkretnim oblicima saradnje država Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću