MENI
11.9.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Predrag Kožul učestvuje u Londonu na međunarodnom parlamentarnom seminaru o Zapadnom Balkanu

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul učestvuje u radu međunarodnog parlamentarnog seminara o Zapadnom Balkanu, koji se, u organizaciji Delegacije poslanika Britanskog parlamenta u IPU, održava u Londonu.

Učesnicima seminara obratio se bivši generalni sekretar NATO-a i i ministar odbrane Velike Britanije lord George Robertson, koji je istaknuo veliki značaj Zapadnog Balkana, te pozvao na snažniji angažman parlamentaraca u provođenju reformi i na ubrzanje procesa evropskih i euroatlantskih integracija u zemljama regiona.

U okviru diskusije o rezultatima Samita Berlinskog procesa održanog u julu ove godine u Londonu, parlamentarci iz BiH, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova, iznijeli su svoja viđenja o ulozi parlamenata u praćenju provođenja projekata dogovorenih na Samitu, kao i o mogućnostima daljeg unapređenja i jačanja parlamentarne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, posebno u oblastima sigurnosti, ekonomije i osiguranja boljeg položaja mladih.

U obraćanju učesnicima seminara zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU Predrag Kožul naglasio je značaj Berlinskog procesa, te pokretanja ekonomskih tema i projekata koji se realiziraju u okviru ove političke i ekonomske inicijative. Kožul je ocijenio da Berlinski proces i njegovi rezultati mogu bitno utjecati na jačanje političke stabilnosti i saradnje država Zapadnog Balkana. Govoreći o predstojećim Općim izborima u BiH, Kožul je ocijenio da oni predstavljaju priliku za uspostavljanje stabilnijih političkih odnosa u našoj zemlji.

Učesnici međunarodnog parlamentarnog seminara u Londonu razgovarat će i o konkretnim oblicima ekonomske saradnje, kao i privrednog i infrastrukturnog povezivanja država Zapadnog Balkana. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću