MENI
3.9.2018

Održana 66. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 66. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Nezavisnog bloka.

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio – televizijskom sistemu BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDS-a.

Komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio – televizijskom servisu BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDS-a.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga izmjene Poslovnika Predstanivničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanica Maja Gasal – Vražalica.

Podržana je i upućena u dalju parlamentarnu proceduru poslanička inicijativa Senada Šepića za uvođenje kategorije „samozaposlenik“ u važeće Zakone o radu svih nivoa vlasti.

Radi neprisustva predlagača, odgođena je rasprava o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu. 

U vezi sa zahtjevom za mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH o usvojenom amandmanu na član 18. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, zaključeno je da Komisija ne daje tumačenja na zakone i druge akte. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću