MENI
1.8.2018

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislava Bojića povodom 2. augusta Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić uputio je, povodom 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

„Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s poštovanjem se odnosi prema obilježavanju 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.

U ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i u svoje ime želim da se zahvalim Misiji OSCE-a u BiH i drugim međunarodnim organizacijama na podršci romskim udruženjima i, posebno, Ženskoj romskoj mreži „Uspjeh“, koja organizira posjetu Spomen – području Donja Gradina i odavanje počasti za oko 40 000 Roma i Romkinja ubijenih u sistemu koncentracionih logora Jasenovac i pokopanih u masovnim grobnicama na stratištu u Donjoj Gradini.

Međunarodni dan romskih žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu, koji se obilježava u znak sjećanja na 2. august 1944. godine kada je u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2897 Roma, pružit će mogućnost da se s dužnim poštovanjem i počašću zajednički prisjetimo svih 500 000 romskih žrtava, koliko ih je stradalo tokom najmračnijeg perioda ljudske istorije, kao i svih 700 000 žrtava stradalih u koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina.

Sjećanje na sve žrtve holokausta treba da bude pouka i poruka za nas i sve buduće generacije da poštujemo prava drugih i drugačijih i da ne dozvolimo da se ovakvi zločini bilo kada i bilo kome ponove.

Osnivanjem Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, provođenjem Dekade inkluzije Roma 2005. – 2015., usvajanjem i provođenjem strategija i akcionih planova za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, kao i podrškom koju pružaju predstavnicima Roma i romskim udruženjima, institucije BiH godinama rade na poboljšanju zaštite prava i uvjeta života romske manjine u našoj zemlji.

Uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti i da će Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i druge institucije praviti pozitivne korake i podizati standarde u procesu okončanja diskriminacije i u oblasti zaštite ljudskih prava Roma u BiH“, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću