MENI
17.7.2018

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan radni sastanak o iskustvima u radu vijeća nacionalnih manjina u BiH

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, organiziralo je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH radni sastanak o iskustvima u radu vijeća nacionalnih manjina u BiH.

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske, Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo i Vijeća nacionalnih manjina Unsko – sanskog kantona raspravljali su o pozitivnim i negativnim iskustvima u radu navedenih tijela, kao i o pitanjima sadašnje i buduće saradnje između vijeća nacionalnih manjina na svim nivoima u BiH.

Nakon što su predstavnici vijeća/savjeta nacionalnih manjina u BiH iznijeli probleme, ali i prijedloge rješenja s ciljem poboljšanja položaja pripadnika nacionalnih manjina u BiH, istaknuto je da zajednički sastanci trebaju biti redovna radna aktivnost u godišnjim planovima rada, te trebaju ući u operativne budžete vijeća.

Kako je rečeno, potrebno je pokrenuti inicijativu za izmjene Odluke za formiranje vijeća/savjeta nacionalnih manjina, kao i odgovarajuće prateće akte kojima će se precizirati uloga, obaveze i dužnosti vijeća/savjeta. S tim u vezi, učesnici sastanka naglasili su kako se potrebno zakonski razraditi način imenovanja članova vijeća/savjeta i osigurati ravnomjernu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina iz oba entiteta u Vijeću nacionalnih manjina BiH.

Učesnici su, također, istaknuli i to kako je potrebno pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina, te formirati radnu grupu koja će raditi na prijedlogu izmjena i dopuna zakona kojima će se riješiti pitanje finansiranja vijeća/savjeta nacionalnih manjina.

Na radnom sastanku dogovoreno je i to da vijeća/savjeti trebaju izabrati po jednog predstavnika u koordinaciono tijelo vijeća/savjeta nacionalnih manjina, kako bi se vršila razmjena svih relevantnih informacija koja se odnose na prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH. (kraj).

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću