MENI
17.7.2018

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Mirsad Isaković učestvuje u Tbilisiju na Konferenciji na visokom nivou o međunarodnoj saradnji u poreskim pitanjima

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Isaković učestvuje na Konferenciji na visokom nivou o međunarodnoj saradnji u poreskim pitanjima, koja je danas počela u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Učesnici dvodnevne konferencije, koju su organizirali Parlament i Ministarstvo finansija Gruzije, u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Globalnim forumom o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe, raspravljaju o borbi protiv utaje i izbjegavanja poreza, o poreskoj transparentnosti, o pitanju smanjivanja poreske osnovice i prijenosa dobiti, kao i o saradnji i zajedničkim aktivnostima u pravcu poboljšanja efikasnosti poreskih sistema u državama Evrope i centralne Azije.

Tokom prvog dana konferencije posebno se raspravljalo o digitalizaciji ekonomije. Naglašeno je da je primjena novih tehnologija olakšala poslovanje, ali i otvorila brojna pitanja kad je riječ o potrebi promjena postojećih međunarodnih pravila poslovanja i oporezivanja.

U završnom dijelu konferencije bit će identificirane prioritetne aktivnosti koje države i predstavnici zakonodavnih i izvršnih vlasti trebaju da preduzmu s ciljem da osiguraju  efikasnu borbu protiv utaje i izbjegavanja poreza. S tim u vezi, svoja iskustva s učesnicima konferencije podijelit će predstavnici međunarodnih organizacija koje pružaju podršku državama u razvijanju instrumenata za suzbijanje utaje i izbjegavanja poreza. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću