MENI
12.7.2018

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović učestvuje na Parlamentarnoj konferenciji o funkcioniranju Svjetske trgovinske organizacije u regiji Mediterana

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović učestvuje na Parlamentarnoj konferenciji na visokom nivou o primjeni pravila i funkcioniranju Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja je danas počela u Beogradu.

Dvodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali PAM i WTO, ima za cilj da članovima PAM-a pruži ključne informacije, te omogući razmjenu iskustava i najboljih praksi u vezi sa olakšavanjem trgovine i osiguravanjem investicija u regiji Zapadnog Balkana, kao i u širem euro – mediteranskom regionu.

Dobrodošlicu učesnicima poželio je zamjenik predsjednice Narodne skupštine Srbije Đorđe Milićević, koji je naglasio da su jačanje saradnje i stabilnosti regiona neophodni za ekonomski prosperitet, te dodao da je velika odgovornost na parlamentima kao nosiocima zakonodavne vlasti i bilateralne i multilateralne saradnje. Predsjednik PAM-a Pedro Roque istaknuo je da je ponosan na jačanje saradnje PAM-a i WTO-a na obostranu korist. Prema riječima Roquea, Sporazum o olakšavanju trgovine je kamen temeljac za jačanje ekonomije koje će utjecati i na političku stabilnost, što je, kako je rekao, značajan osnov i u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te dugoročno omogućava dobar i dostojanstven život.

Na marginama konferencije, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH, gospodin Mehmedović danas se susreo sa predsjednicom Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije Snežanom Petrović i članicom tog Odbora Snežanom Paunović. Razgovarano je o unapređenju saradnje ovih parlamentarnih radnih tijela, kao i o izgradnji ambijenta za regionalno udruživanje, razvoj biznisa i otklanjanje barijera koje stoje na putu lakše i uspješnije saradnje dvije susjedne zemlje.

Tokom susreta gospodin Mehmedović podvukao je da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u WTO predstavlja ogromnu priliku za sve države, koje mogu usklađivati interese i dogovarati zajedničke nastupe na ogromnom tržištu zemalja članica WTO-a. Prema riječima Mehmedovića, naša zemlja očekuje da će do kraja ove godine postati punopravna članica WTO-a, što bi otvorilo mogućnost za nove investicije i nova radna mjesta.

U drugom dijelu konferencije razgovarat će se o funkcioniranju WTO-a, kao i o značaju multilateralnih trgovinskih propisa i pregovora za privrede država članica PAM-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću