MENI
12.7.2018

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović primili delegaciju Parlamenta Kraljevine Saudijske Arabije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Parlamentarne skupštine (Majlis Ash – Shura) Kraljevine Saudijske Arabije, koja je prisustvovala obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sa visokom parlamentarnom delegacijom, koju su predvodili predsjedavajući Grupe prijateljstva za BiH dr Abdullah Humud Al-Harbey i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah, vođeni su razgovori u mogućnostima unapređenja prijateljskih odnosa dvije zemlje, posebno na planu međuparlamentarne saradnje i jačanja ekonomske saradnje.

Ističući da su stavovi Kraljevine Saudijske Arabije prema BiH nepromjenjivi, čvrsti i stabilni, kao i da ta država poštuje suverenitet BiH i pravo na miran suživot svih njenih građana, saudijski parlamentarci istaknuli su da je, kroz snažniju interparlamentarnu saradnju i razmjenu posjeta na najvišem nivou, potrebno raditi na privlačenju investicija iz Saudijske Arabije u BiH, kao i na planu turizma, budući da naša zemlja, kako su rekli, predstavlja izuzetno aktraktivnu turističku destinaciju za građane Saudijske Arabije. S tim u vezi, naglašeno je da dvije zemlje trebaju uložiti napore kako bi privrednicima i turistima Saudijske Arabije bio olakšan ulazak u BiH.

Zahvaljujući se visokim gostima na prisustvu obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, Softić i Džaferović istaknuli su da izuzetno cijene prijateljstvo i podršku Saudijske Arabije. Prema riječima najviših zvaničnika PSBiH, Kraljevina Saudijska Arabija vodi vjerodostojnu politiku u odnosu na sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini, državi koja svoju multietničnost može i želi da iskoristi kao prednost za privrednu i političku saradnju kako sa zemljama islamskog svijeta tako i sa svima koji se zalažu za bolju budućnost naše zemlje.

Softić i Džaferović izrazili su nadu da će predstojeća posjeta Njegovog kraljevskog visočanstva princa Sultana bin Abdulaziza Al Sauda našoj zemlji potvrditi prijateljske odnose dvije zemlje, te unaprijediti privrednu saradnju između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije. Najviši zvaničnici PSBiH ponovili su poziv predsjedniku Parlamentarne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije da do kraja ove godine posjeti Bosnu i Hercegovinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću