MENI
3.7.2018

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH učestvuju na 11. parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu u Berlinu

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i Borislav Bojić učestvuju u radu 11. parlamentarnog obavještajno – sigurnosnog foruma, koji se, na poziv američkog kongresmena i predsjedavajućeg Kongresne radne grupe za terorizam i nekonvencijalno ratovanje Roberta Pittengera, održava u Berlinu.

Osim delegacije Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, na ovom forumu učestvuju predstavnici parlamentarnih odbora iz više od četrdeset zemalja, kao i eksperti, te predstavnici sigurnosnih i obavještajnih agencija koji su neposredno angažirani u suprotstavljanju aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima.

Učesnike foruma, na kome se, osim o pitanjima sigurnosti, razgovara i o saradnji i koordinaciji u borbi protiv terorizma, kao i o borbi protiv korupcije i pranja novca, pozdravili su kongresmen Pittenger, član Bundestaga i koordinator za transatlansku saradnju Vlade SR Njemačke Peter Beyer, te zamjenik generalnog sekretara Konrad Adenauer fondacije Gerhard Wahlers.

U obraćanjima ovih zvaničnika naglašeno je da je saradnja evropskih zemalja i SAD u borbi protiv terorizma i pranja novca od izuzetnog značaja i da se pokazala dobrom i efikasnom u brojnim segmentima.

Apostrofirana je uloga parlamenata i parlamentarnih tijela jer, kako je rečeno, zakoni i strategije koji prate ovu oblast trebaju biti u skladu sa vremenom i ne smiju biti prepreka radu i efikasnosti sigurnosnih i policijskih agencija. Učesnici su pozvali sigurnosne i policijske agencije na saradnju i koordinirano djelovanje, posebno u oblastima praćenja tokova novca.

Tokom foruma rečeno je i to da borba protiv korupcije i organiziranog kriminala treba da bude na listama prioriteta u radu parlamenata. S tim u vezi, naglašeno je da sigurnosnim i obavještajnim agencijama treba omogućiti da rade svoj posao, ali i obavezati ih da informiraju zakonodavnu vlast o rezultatima i problemima u svom radu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću