MENI
26.6.2018

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH razgovarali sa direktorom Direkcije za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i članica te Komisije Zdenka Džambas razgovarali su danas u Sarajevu sa direktorom Direkcije za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske Angelom Angelovim o rezultatima šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU) i daljem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, u kome je učestvovala i ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova, zajednički je ocijenjeno da je bugarsko predsjedavanje EU bilo izuzetno uspješno i da je postignut cilj da se proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana vrati u fokus institucija EU.

Prema riječima gospodina Angelova, Zapadni Balkan ponovo je ušao u agendu EU kao jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja. S tim u vezi, bugarski diplomata naglasio je da se pažnja zvaničnog Brisela vratila na proces proširenja i integracija država Zapadnog Balkana, te dodao da taj trend treba zadržati i nastaviti kroz politički dijalog i konkretne projekte koje će finansirati EU.

Angelov je naglasio da je predstojeći samit, kojeg će, u okviru Berlinskog procesa, organizirala Velika Britanija, prilika za sve zemlje regiona da predlože i osiguraju finansiranje velikih infrastrukturnih projekata. Rezultate tih projekata, rekao je Angelov, treba da osjeti svaki građanin u državama Zapadnog Balkana, gdje će EU u narednom periodu povećati ulaganja i kroz sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova.

Angelov je također rekao da će Republika Bugarska nastaviti da podržava sve zemlje Zapadnog Balkana obuhvaćene procesom proširenja EU. S tim u vezi, apostrofirana je podrška Bosni i Hercegovini, te izražena nada da će naša zemlja u roku od tri mjeseca odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čime bi bili ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović zahvalio se zvaničnicima Republike Bugarske, koja je, kako je rekao, tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU uložila maksimalan napor da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Lovrinović je goste iz Bugarske pozvao da ostanu posvećeni podršci procesu proširenja EU, te izrazio nadu da će i Austrija, koja preuzima predsjedavanje EU u narednih šest mjeseci, nastaviti da podstiče ovaj proces.

Lovrinović se založio i za nastavak povezivanja i saradnje zemalja Zapadnog Balkana, te izrazio nadu da će i nakon Općih izbora u BiH sve vodeće političke stranke u našoj zemlji ostati opredijeljene za nastavak i ubrzanje evropskog puta BiH.

Sastanku članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i zvaničnika Republike Bugarske prisustvovao je i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću