MENI
25.6.2018

Predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u Skoplju na regionalnom godišnjem sastanku parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope

Danas je u Skoplju počeo regionalni godišnji sastanak predstavnika parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost zemalja jugoistočne Evrope, u čijem radu učestvuju predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i njegov zamjenik Borislav Bojić.

U uvodnom dijelu dvodnevnog sastanka, na kome se razgovara o aktuelnim sigurnosnim izazovima u regionu, te o pozitivnim praksama u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti, učesnicima su se obratili predsjednik Sobranja Republike Makedonije Talat Džaferi, predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost makedonskog Sobranja Hari Lokvanec, ministarica odbrane i zamjenica premijera Republike Makedonije Radmila Šekerinska, te direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju Hajder Berk.

U okviru današnje diskusije o iskustvima u angažiranju oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda, učesnicima se obratio zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić, koji je u svom izlaganju prezentirao pozitivna iskustva u radu Zajedničke komisije u situacijama koje traže brz i adekvatan odgovor, kao i adekvatnu opremu i sredstva onih koji su neposredno angažirani na terenu.

U Skoplju se danas razgovaralo i o mogućoj pomoći oružanih snaga policijskim i sigurnosnim agencijama tokom migracionog talasa koji je, kako je rečeno, donio brojne probleme u regionu jugoistočne Evrope.

Tokom diskusije istaknuto je da vrijeme u kome živimo traži partnerstvo, dijalog, te koordinaciju u djelovanju, kako na državnom nivou tako i regionalno. S tim u vezi, upozoreno je na činjenicu da je migrantska kriza pokazala da snage u sektoru sigurnosti u regionu, uz dobru koordinaciju sa oružanim snagama, moraju biti spremne na brzu reakciju i na brze izmjene u načinu djelovanja.

Osim delegacije iz naše zemlje, u radu sastanka učestvuju i predstavnici parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost Albanije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Turske, Kosova, kao i predstavnici jednog broja međunarodnih organizacija među kojima je ženevski DCAF, Regionalni centar za sigurnosnu saradnju, predstavnici Misije OSCE-a u Makedoniji, kao i predstavnici NATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću