MENI
25.6.2018

Članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović i Mirsad Isaković boravili u misiji posmatranja predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PAM Mirsad Isaković boravili su u misiji posmatranja predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

Mehmedović i Isaković, kojima su se u okviru posmatračke misije PAM-a u Turskoj pridružili poslanici iz Alžira, Maroka i Tunisa, obišli su ukupno 9 biračkih mjesta u Istanbulu. Članovi naše delegacije razgovarali su sa članovima biračkih odbora, koje su na svakom biračkom mjestu činila dva državna službenika i četiri predstavnika političkih stranaka.

Od ukupno 57 miliona registriranih birača u Turskoj, u Istanbulu je registrirano 10,5 miliona birača, koji su glasali u tri distrikta najvećeg grada Turske. Iz Istanbula se u Veliku narodnu skupštinu Turske bira 101 poslanik od ukupno 600 parlamentaraca koliko broji najviša zakonodavna institucija u toj zemlji.

Juče su u Turskoj održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, na kojima je pobjedu proglasio aktuelni predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, kao i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću