MENI
8.6.2018.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ учествовала је на Глобалном форуму жена политичарки

Делегаткиње Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Љиља Зовко и Зденка Џамбас учествовале су на Глобалном форуму жена политчарки који је, на тему „Вријеме је. 100 разлога за акцију“, одржан у Vilniusu.

На скупу који је окупио више од 200 учесница, предсједнице, министарке и чланице парламената из 90 земаља размијениле су мишљења о досадашњим искуствима и аспирацијама када је ријеч о положају жена у политици, односно о заступљености жена на челнима мјестима на којима се доносе одлуке.

Учесницама Глобалног форума, у име изасланства ПСБиХ, обратила се делегаткиња Зденка Џамбас која је истакла да су демократски избори могућност да жене дођу до жељених промјена и повећања заступљености како у парламентима тако и у извршној власти. Такође, госпођа Џамбас говорила је и о све лошијој ситуација у свијету због ратних сукоба и мигрантских криза те да се, према њеним ријечима, рјешења по овим питањима не назиру.

Током Форума учесницама скупа обратила се предсједница Литваније Dalia Grybauskaité, која је изразила задовољство што се у њиховој земљи ове године прослављају двије годишњице и то 100 година од независности и 100 година од стицања права гласа жена. Предсједница Литваније подсјетила је да, тренутно, 150 земаља имају законе којима се дискриминишу жене, те је у свом обраћању осудила насиље над женама и нагласила да се јаче треба борити за равноправност жена, али и избрисати границе између мушких и женских занимања.

Иначе, на Глобалном форуму жена политичарки, између осталог, разговарало се и о слободи као праву жене од рођења, о могућностима и ризицима дигитализације за младиће и дјевојке, о једнаком приступу здравственој заштити материнства у Еуропској унији, те о моћи жене у спречавању и борби против насилног есктремизма. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу