MENI
6.6.2018.

Чланови Парламентарне скупштине БиХ разговарали са делегацијом Парламентарне скупштине ОЕБС-а

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) и замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Дома народа ПСБиХ Бариша Чолак и предсједавајући Уставноправне комисије Дома народа ПСБиХ Халид Гењац разговарали су данас са делегацијом Парламентарне скупштине Организације за европску безбједност и сарадњу (ПСОЕБС) о кључним изазовима и пријетњама са којима се наша земља суочава у вези тероризма, насилног екстремизма, радикализације и прилива миграната.

Говорећи о проблему одласка држављана БиХ на страна ратишта, Бариша Чолак и Халид Гењац упознали су делегацију ПСОЕБС-а да је БиХ 2014. године допунама Кривичног закона БиХ прописала казне за ова дјела и увела санкције и  за оне који на било који начин буду помагали или пропагирали учешће у борбама на страним ратиштима. Исто тако, истакли су, БиХ је 2017. године измјенама Кривичног закона онемогућила да се затворска казна за учествовање на страним ратиштима замјени новчаном, што показује да БиХ увођењем репресивнијих мјера чини максималне напоре у борби против тероризма, насилног екстремизма, те протузаконитог формирања и придруживања страним паравојним снагама.

Господа Чолак и Гењац истакли су и проблем миграната са којим се у посљедње вријеме сусреће наша земља. Како је речено, надлежне агенције и друга тијела чине све што је у њиховој моћи како би питање прилива миграната у нашу земљу био сведен на што мању мјеру, али је чињеница да не постоји довољан степен и ефикасност њихове међусобне сарадње. Како су истакли, наша земља је подузела колико може када је ријеч о безбједносном и хуманитарном третману миграната али, исто тако, имамо проблем са слабом контролом граничних прелаза преко којих мигранти улазе у БиХ, као и са мањком броја граничних полицијаца који ће надзирати, првенствено илегалне преласке у нашу земљу.

Чланови ПСБиХ изазили су наду да ће БиХ у наредном периоду уложити додатне напоре на дерадикализацији друштва што, према њиховим ријечима, треба чинити и преко цивилног друштва и дорадом постојећих стратегија. Како су истакли, БиХ у великој мјери има добре законске и друге прописе али они се у пракси слабо проводе, што показује и чињеница да се не може са сигурношћу тврдити до које мјере ће у нашој земљи бити ријешено и до када ће трајати питање доласка миграната.

Чланови Делегације ПСОЕБС -а изразили су задовљство подузетим активностима наше земље у рјешавању изазова са којима се она суочава у вези тероризма, насилног екстремизма, радикализације и прилива миграната. Како су истакли, та питања нису само питања која се тичу наше земље, већ су питања која се морају рјешавати у циљу интереса и безбједности цијелог региона. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу