MENI
5.6.2018

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), zamjenica predsjedavajuće Nermina Kapetanović i Senad Šepić sastali su se danas sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke koji borave u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom vrlo otvorenog razgovora gospođa Kapetanović ocijenila je da je Republika Češka prijateljska zemlja koja i samostalno, i u okviru Evropske unije pa i kao članica Višegradske grupe dugi niz godina podržava razvoj Bosne i Hercegovine na političkom i svakom drugom planu koja zahvaljujući svojim iskustvima može mnogo pomoći da naš put ka Evropskoj uniji bude stabilniji i brži. Ona je ocijenila da imponuje podatak da je Češka zemlja sa najnižim stepenom nezaposlenosti u Evropi od koje se svakako može dosta naučiti. Također, dodala je gospođa Kapetanović, mada postoje svi uvjeti za dobru privrednu saradnju između naših zemalja, nema mjesta zadovoljstvu podatkom da je prošle godine zabilježena razmjena od oko 300 miliona eura čak i ako se radi o rekordnoj razmjeni.

Tokom razgovora, šef Delegacije i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Lubomir Zaoralek iznio je češki pogled na stanje u regiji Zapadnog Balkana i naglasio da će njegova zemlja biti među onim članicama EU koje se snažno zalažu za nastavak procesa proširenja Evropske unije zemljama ovog dijela Evrope. On je potcrtao da nije dobro ako pojedine članice EU koriste svoj status i pokušavaju pred Bosnu i Hercegovinu stavljati nove uslove na njenom putu ka članstvu u EU te da probleme iz prošlosti treba ostaviti po strani i okrenuti se ka budućnosti.

Gosti iz Češke danas su pokazali poseban interes za predstojeće izbore u našoj zemlji ističući da su im poznati problemi sa izmjenama Izbornog zakona. Član Komisije za vanjske poslove Senad Šepić izrazio je očekivanje da do promjena ovog bitnog Zakona neće doći prije održavanja izbora u oktobru te da je na djelu nekoliko scenarija i za ometanje implementacije izbora i za realizaciju samog izbornog procesa. Zbog toga je on apelirao da se ostvari jači nadzor prijatelja iz međunarodnih organizacija nad izborima u BiH kako bi se preduprijedile komplikacije koje bi dovele do daljeg usporavanja demokratizacije i zaostajanja naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću