MENI
24.5.2018

Članovi Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji učestvuju u Beogradu na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i član Delegacije Predrag Kožul učestvuju na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja, koji je danas počeo u Beogradu.

Otvarajući Regionalni seminar, kojeg su za parlamentarce iz zemalja srednje i istočne Evrope i centralne Azije zajednički organizirali IPU i Narodna skupština Republike Srbije, predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istaknula je veliki značaj provođenja milenijumskih ciljeva održivog razvoja, usvojenih u Ujedinjenim narodima. S tim u vezi, gospođa Gojković posebno se osvrnula na aktivnosti koje najviša zakonodavna institucija u Srbiji preduzima na smanjenju siromaštva, kao jednom od ključnih ciljeva održivog razvoja.

Učesnike Regionalnog seminara pozdravila je i predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron, koja je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se na ovaj događaj odazvao veliki broj parlamentaraca iz evropskih i azijskih zemalja. Gospođa Cuevas Barron u svom obraćanju naglasila je značaj jačanja regionalne saradnje parlamenata u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, te izrazila uvjerenje da će ovaj Regionalni seminar biti prilika za razmjenu dragocjenih iskustava u vezi sa ispunjavanjem milenijumskih ciljeva.

Parlamentarci će tokom dvodnevnog seminara razmijeniti mišljenja i iskustva o parlamentarnom nadzoru nad procesom ispunjavanja ciljeva održivog razvoja, kao i o smanjenju siromaštva s posebnim osvrtom na status nacionalnih manjina.

Programom seminara predviđeni su i razgovori o utjecaju klimatskih promjena na siromaštvo i zdravlje ljudi, kao i o uključivanju mladih u društvene i ekonomske procese kao preduvjet za efikasnu implementaciju ciljeva održivog razvoja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću