MENI
22.5.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak razgovarao sa članovima Delegacije Sekretarijata Vijeća Evrope

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Bariša Čolak razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Delegacije Sekretarijata Vijeća Evrope, koja boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Članovi Delegacije Sekretarijata Vijeća Evrope, koji će nakon ove posjete izraditi izvještaj o ispunjenju obaveza koje proizilaze iz članstva naše zemlje u Vijeću Evrope, ocijenili su da je postignut napredak u odnosima i saradnji između institucija BiH i Vijeća Evrope, posebno na planu djelovanja pedstavnika naše zemlje u tijelima Vijeća Evrope.

Zamjenik direktora Direktorata za političke poslove Vijeća Evrope Daniil Khoshabo podsjetio je i na obaveze primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i drugim presuđenim slučajevima, postizanja dogovora u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru, kao i u vezi sa reformama u oblasti pravosuđa i ljudskih prava. Zvaničnik Sekretarijata Vijeća Evrope naglasio je da je Ured Vijeća Evrope u BiH napravio akcioni plan za rješavanje ovih pitanja, te dodao da će Vijeće Evrope nastaviti da pruža snažnu podršku BiH s ciljem da se pronađu rješenja za ova pitanja.

Posebno interesovanje članovi Delegacije Sekretarijata Vijeća Evrope pokazali su za izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kao i za situaciju u vezi sa formiranjem vlasti nakon Općih izbora u oktobru ove godine. Gosti iz Vijeća Evrope istaknuli su da je važno da se dolazak predstavnika Venecijanske komisije iskoristi na najbolji način kako bi se došlo do politički prihvatljivog i primjenjivog rješenja ovog pitanja.

Izražavajući žaljenje zbog činjenice da još uvijek nije došlo do dogovora oko primjene odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak ocijenio je da je riječ o ključnom pitanju od čijeg će rješavanja zavisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja naše zemlje u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Upozorivši da je do dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH trebalo doći prije raspisivanja Općih izbora, Čolak je rekao da su razgovori još uvijek u toku i da su u traženje rješenja uključeni predstavnici Evropske unije i SAD.

Čolak je podvukao da su svi u BiH svjesni obaveze primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i napomenuo da će biti teško okupiti dvotrećinsku većinu potrebnu za promjene Ustava BiH.

U razgovoru je dotaknuto i pitanje usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i Zakona o sukobu interesa. Pozdravljena je činjenica da se prijedlozi ovih zakona nalaze u parlamentarnoj proceduri, te izražena nada da će biti usvojeni u najskorijem mogućem roku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću