MENI
18.5.2018

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić održao govor na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji u Berlinu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić učestvuje na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji, koji je, pod nazivom „Kulturna diplomatija, rješavanje sukoba i izgradnja mira“, danas otvoren u Berlinu.

Predsjedavajući Tadić bio je glavni uvodničar u okviru prve sesije ovog Međunarodnog simpozijuma, koji predstavlja najveću svjetsku konferenciju u oblasti međunarodnih odnosa i kulturne diplomatije. Simpozijum, koji organizira Akademija za kulturnu diplomatiju iz Berlina, u glavnom gradu Savezne Republike Njemačke svake godine okuplja poznate ličnosti iz oblasti međunarodne politike i akademske zajednice koji govore interdisciplinarnoj publici, uključujući diplomatske i političke predstavnike, naučnike, akademike, kao i mlade.

Govoreći učesnicima simpozijuma na temu „Moguća načela političkog jezika u funkciji kulturne diplomatije, rješavanja sukoba i izgradnje mira“, predsjedavajući Tadić bavio se mogućim načinima uz pomoć kojih Bosna i Hercegovina može izaći iz lavirinta postojećih unutarnjih odnosa, kao i potrebom da, kako je rekao, izmjenom jezika kao sredstva zatvorenih obrazaca narodnih političkih kultura omogućimo funkcionalnije korištenje različitih narodnih kultura u kulturnoj diplomatiji, a time i upravljanje ili rješavanje domaćih konflikata i konflikata BiH sa drugima, posebno zemljama bivše Jugoslavije, na području kulture.

Prema riječima Tadića, u BiH, odnosno Republici Srpskoj i Federaciji BiH, postoje tradicionalne jezičke konstrukcije kojima se govori o politici, a koje su izvor i katalizator konflikata. Tadić je rekao da jezik kojim se konfliktno oboji određena informacija u BiH koriste ne samo političari već, prije drugih, novinari, a često i naučni javni radnici.

Nudeći moguća rješenja za ovu situaciju, Tadić je naglasio da jezik treba uskladiti sa načelom zastupanja i poštivanja realnih interesa i istinskih vrijednosti konfliktnih strana. To bi, prema Tadiću, značilo napuštanje upotrebe jezika mržnje i jezika kojim se na bilo koji način podstiče nasilje ili druga konfliktna strana opisuje kao potencijalno ili stalno opravdana meta, odnosno napadač. Jezik političkih optužbi, posebno kolektivnih, mogao bi biti napušten kao neprimjeren jeziku mira i stabilnosti, rekao je Tadić iznoseći načela korisnosti, korektnosti, kompetentnosti i konkretnosti kao osnovna načela ispravne i svrsishodne upotrebe političkog jezika. (cijeli govor predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjena Tadića možete pročitati ovdje).

Tokom Međunarodnog simpozijuma u Berlinu, koji, zajedno sa pratećim sadržajima, traje do 20. maja, predsjedavajući Tadić imao je niz zanimljivih bilateralnih razgovora sa naučnicima i ekspertima za međunarodne odnose i kulturnu diplomatiju iz cijelog svijeta. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću