MENI
14.5.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Prlamentarne skupštine BiH susreo se sa učesnicima Trke mira

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović susreo se danas sa učesnicima Trke mira koji će i ove godine, sa ciljem širenja mira, saradnje, harmonije i razumijevanja, obići 42 zemlje Evrope.

Tokom susreta zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović izrazio je zadovoljstvo da su predstavnici ove plemenite inicijative izabrali Bosnu i Hercegovinu, te posebno Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i njene čelnike da promoviraju ovu ideju.

- Posebna mi je čast što držim ovu baklju i što sam se susreo sa učesnicima iz devet zemalja koji promoviraju ideju mira na plemenit i dostojanstven način. Jer, mir, stabilnost, saradnja, razumijevanje i harmonija su neophodni svima i bez toga nema napretka u cijelom svijetu. Poštivanje ljudskih prava za svakog čovjeka na ovoj planeti počev od ovog mjesta, Bosne i Hercegovine pa širom svijeta treba biti naš imperativ, dodao je Džaferović.

Trka se inače organizira svake druge godine a u periodu od 7 mjeseci trkači sa bakljom u ruci, koja je simbol trke, pređu oko 24 000 km. Ova manifestacija se organizira na svim kontinetima i bila je u preko 150 zemalja svijeta, a kilometri koje su učesnici pretrčali za mir višestruko premašuju obim Zemljine kugle. Cilj ove trke od 1987. godine, je širenje ideje mira, saradnje, harmonije i razumijevanja a ove godine, trka je u februaru krenula iz Sofije a završava u oktobru u Portugalu.

Tokom trke učesnici se susreću sa zvaničnicima država kroz koje prolaze a ovaj put izabrali su da se u Sarajevu susretnu sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefikom Džaferovićem.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću