MENI
9.5.2018

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH zvaničnu radnu posjetu Republici Srbiji započeli razgovorom sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić i njihovi zamjenici Safet Softić, Bariša Čolak, Šefik Džaferović i Borjana Krišto razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH, koji na poziv gospođe Gojković borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Srbiji, naglasili su da dolazak svih šest članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma u posjetu jednoj državi predstavlja izraz ogromne želje i snažne opredijeljenosti Bosne i Hercegovine da sa Republikom Srbijom izgradi najbolje moguće odnose.

Izraženo je zajedničko uvjerenje da će ova posjeta, kao i poruke uzajamnog poštovanja i prijateljstva, koje su se mogle čuti tokom razgovora najviših predstavnika dva državna parlamenta, podstaći i unaprijediti bilateralnu saradnju na svim nivoima vlasti, te ubrzati rješavanje svih otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Naglašavajući simboliku posjete, koja je započela 9. maja, na Dan pobjede i Dan Evrope, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković naglasila je da dvije susjedne i prijateljske zemlje baštine tradiciju antifašizma, te dijele vanjskopolitički cilj pridruživanja Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, gospođa Gojković posebno je podvukla da Bosna i Hercegovina može da računa na punu podršku Srbije na putu ka EU, te dodala da Srbija želi i zalaže se za to da BiH što prije dobije status države kandidata za ulazak u EU.

Ocjenjujući da posjeta delegacije PSBiH u najvišem mogućem formatu predstavlja i naznaku da odnosi dvije države ulaze u novu fazu, koja šalje pozitivnu sliku o potrebi okretanja budućnosti i ostvarivanja saradnje na dobrobit svih naroda i građana u BiH i Srbiji, članovi dvije državne delegacije razgovarali su i o širokim mogućnostima poboljšanja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, kao i zajedničkog nastupa privrednika na trećim tržištima.

Tokom zvanične radne posjete Republici Srbiji, članovi rukovodstva oba doma PSBiH danas će se sastati sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Za sutra je predviđen susret naše delegacije sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. (kraj)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću