MENI
4.5.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja učestvovala na sastanku Komiteta za saradnju i razvoj PSF

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF) Salko Sokolović, zamjenica predsjedavajućeg Mensura Beganović i članica Delegacije Milica Marković učestvovali su na sastanku Odbora za saradnju i razvoj PSF-a, koji je održan u sjedištu Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratila zamjenica predsjednika FAO-a Maria Helena Semedo, koja je istaknula da se u svijetu neprestano povećava broj gladnih, najviše zbog prirodnih katastrofa, ali i političkih nestabilnosti. Ona je u govoru istaknula da FAO smatra kako je za razvoj poljoprivrede, kao i generalno proizvodnju hrane, potrebno imati političku podršku i pravni okvir, za šta su nadležni upravo parlamentarci. Zato, rekla je ona, FAO ima oko 90 ureda širom svijeta i radi na koordinaciji svojih aktivnosti sa vladama i civilnim sektorom.

Na sastanku Komiteta razgovarano je o stanju u oblasti sigurnosti hrane i ishrane u frankofonskim područjima, kao i o uključenosti inovacija i digitalnih tehnologija u poljoprivrednom sektoru. Učesnicima sastanka predstavljena je aplikacija za praćenje sjetve i berbe koju FAO provodi u Ruandi i Senegalu, te ju planira proširiti i na ostale zemlje. Kako je rečeno, aplikacija je koristan alat koji poljoprivrednicima pomaže da preko mobitela, čak i onda kad nemaju internetsku vezu, prate vremenske uvjete, proizvodnju na farmama, kvalitet zemljišta, nutritivnu vrijednost proizvoda, kao i stanje na tržištu na koje se planiraju plasirati proizvodi.

Predstavnici parlamenata zemalja članica PSF-a raspravljali su i o prijedlozima rezolucija, koje će biti usvojene na plenarnom zajedanju u Québecu u julu ove godine. Razgovaralo se također i o poduzetništvu žena i mladih, zatim jačanju proizvodnje poljoprivrednih kultura, naročito u subsaharskoj Africi gdje je FAO posebno angažiran, kao i o podršci digitalnom razvoju.

U razgovorima članova naše Delegacije sa specijalnim savjetnikom FAO-a za parlamentarne alijanse Fernandom Ayalom dogovoreno je da će se, u saradnji sa FAO-om, raditi na uspostavljanju Parlamentarnog foruma u koji će biti uključene nadležne institucije, proizvođači hrane, poljoprivrednici, predstavnici potrošača s ciljem davanja većeg značaja poljoprivredi i proizvodnji hrane, zdravoj ishrani i eliminiranju gladi u BiH. Zaključeno je da je dalja saradnja vrlo korisna na izgradnji mreže u zemljama Srednje i Istočne Evrope (CEE), na kojoj FAO intenzivno radi.

Članovima Komiteta prezentirane su i aktivnosti Svjetske trgovinske organizacije i Svjetske banke u oblastima ekonomskog razvoja, naročito u pomoći poljoprivrednicima. Također, predstavljeno je i djelovanje Međunarodnog centra za visoke agronomske mediteranske studije (CIHEAM) i njegov Program 2025. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću